Wednesday, 11 June 2014

.: Tahun Pertama Kini Berakhir :.

 

Cepat skali masa brlalu dan tamatlah 1st year kat durhammudin ni,xdk la sat sgt sbnaqnya…xlrt hitung hari nk blik mlysia ja sbnaqnya..bak kata org,permulaan 2 mmg sukar..2 mmg fakta sbnaqnya( bpa bnyk pktaan sbnaqnya aq nk guna ni)..aq bca balik essay aq tulis msa mula2 smpai durham ari2 mcm lawak pulak rasanya haha, kja sesat ja padiaaaa…dasar hingusan!


this is durhammmmmmm
detik2 sukar mmg msa minggu orintasi la..nasib baik depan blik aq ada bdk jepun yg xska brsosial sgt..aq suka skip orintasi dgn dy la ,tmbh2 bila ada mcm disko2 pny activity…dan disebabkan asrama aq,hani n haiza adalah berlainan…orentasi pn lain2 la… haiza pny orintasi pling malang skali,dy xleh nk escape orintasi sbb kak2 fasi 2 kja nk ketuk pintu dy ja…ada stu aktiviti mnari mcm org gila cmpoq laki pmpuan terkinja2 kat depa asrama dy, dy dok berdiri jala tgh2 keramaian 2..buleh noh dy brdiri sja,kalau aq join lompat2 skali…hani pny asrama activity dy senonoh skit..xdk la yg menggoyah iman sgt
muka baru2 sampai -durham-

zaman aq masih lgi kurus  -newcastle-
Asrama kmi campoq laki pompuan…mcm sebelah kanan bilik aq ni mmg laki…mamat sngpore yg xhbs2 buat aq sakit hati…aq xtawla ap msalah dy,mak dy org mlysia, mmg boleh ckp melayu la..mula2 aq ingt msti aq rapat jugak dgn mamat ni kan..tp akhirnya dy la mnusia yg pling xdiingini rupanya haishhh….ada sekali 2  bncuh ayaq coklet cadburry pas2 tinggai dalam peti ais (dapuq kami kongsi) pas2 masa winter break 2 terlupa la psai ayaq 2..lps winter break 2 truih dy mai ketuk pintu bilik aq, suruh aq basuh ayaq cadburry 2 konon dh busuk peti ais 2,expression dy pulak mmg mcm nk mintak kaki haishh..yg aq xpaham 2 dy baru ja angkat 2 beg besaq naik tangga bertingkat2,sempat pulak dy cek peti ais n mai ketuk blik aq..apa slh p rilek2 dlm blik hg dulu… masa aq p basuh jag ayaq cadbury 2 xbusuk lnsung..bau coklat yg sedap adala..haishh stress aq..
jumpa kawan feaaaaaa -leeds-

dhla aq pnh tolong basuh periuk dy bukan nk terima kasih!...adala lgi bnda2 minor yg berlaku yg mnyebabkn aq mkin dingin dgn beliau..dy pn sama naik la mluat dgn aq..pndek kata kmi mmg saling mmbenci..tp mamat ni rajin bsuh bju guna tangan pgi2 ja msti bawak baldi p bsuh bju dalam shower room (shower room kmi share laki pompuan).. aq suka shower room ni sbb dy act as aq pny pusat karoake haha..nk nyanyi dlm blik kuat2 xleh satgi kna marah psai bising..
undergraduate+postgraduate n family + PHD n family , nila family kat durham

dannn di sebelah kiri bilik aq pulak ada minah british yg mmg sentiasa tertekan..aq cuba berbuat baik dgn dy tp dy sntiasa jelling aq..kdg2 aq dok pkiaq dy nk mnx makan kasut aq ka or dy nk kaki aq trus…pantang aq bising skit ja dalam bilik..ada la mnusia nk mai ketuk pintu aq suruh diam,smpaikan stu tahap aq mcm malaih nk bukak pintu klau dy ketuk..dy expect aq nk ckp bisik2 ka ap dlm blik aq sndri..nk silent sgt pila sewa bilik dlm library amboi haa …dan bersabarlah aq berkepit bilik diantara mamat annoying dan minah tertekan…nsib baik org lain kat floor aq ni baik xmcm mnusia 2 org ni..

video
drama nenek2

Aq ok la jugak takat  share shower room n dapoq ja dgn bdk laki..mcm haiza n hani shower room+toilet+ dapoq smua share ngn bdk laki…haiza kiri kanan blik bdk laki…hani lagi power dok serumah dgn bdk laki hahah..asrama hani mcm rumah2,satu rumah 8 org,campoq2 la laki pmpn…agak mnderita la jugak nk p tndas pn nk kna ttup aurat kan muehehe…
part time job, modelling LOL  -durham-

Malangnya haiza bukan hny setakat kna share toilet n shower room ngn laki,bahkan bilik dy mmg sebelah dgn bar,so mlm2 mmg hingaq la..org dok bermalam pesta muda mudi bagai kan..masa 2nd week kami kat durham,satu malam ni,haiza trtidoq tnpa mngunci pintu…dah cerita nya pkoi 2-3 pagi lagu 2 dy terjaga n bukak2 mata ada 3 org laki dok tgk dy tdoq…katil dy mmg btoi2 depan pintu...sememangnya dy xpakai tudung lah kan…dan beliau pn menjerit dgn dasyatnya..mamat2 2 pn lari la lintang pukang..pas2 dok sat ada org ketuk pintu..minah ni mmg suka dok buat  berani dok p bukak pintu org ketuk tgh2 pagi buta 2..daaannnnn berdiri tegap seorang jejaka mat salleh tnpa Seurat benang pn dibadan nya… klau aq jdi haiza aq dh trauma dh ..silap2 bli tiket blik mlysia truih…mamat 2 basah lencun,xtaw la dy dok p terjun kat mna..pas2 dy mintak tola haiza..haiza xmaw bgi psai dy ada stu ja tola..pas2 de2 dok merayu2 la kata dy xpkai apa lani mcm mna dy nk balik… pas2 mintak2 pas2 nsib baik bdk lki sblh blik haiza ni bkk pintu n bg tola dy kat mamat 2 dann smua nya selesai…

kat sunway pyramid dulu xpnh main..mai sni bru nk try -sheffield-

Homesick kami kt sni lebih skit compare 2 kwn2 kat uni lain mngkin dsbbkn oleh kmi kena mkn kat dewan makan…kwn2 lain smua dok rmah sewa…boleh masak nasik hari2..kmi kja mkn western ja,mula2 mmg suka,bajet mcm org kaya..mai last2 aq mmg mcm dh xlrt dh aihhhh…mcm nk cdg chef 2 masak laksa pulak kat aq..aq ok la jugak sbb chef 2 sanggup masak halal walaupun mula2 mmg aq sorang ja yg mkn mknn halal kat asrama aq…haiza hari2 kna mkn vegetarian..hani pulak kdg dy nk halal kdg dy ambik vegetarian…
menu setiap jumaat,fish n chips -hild bede college-
nasi dapat skali skala -hild bede college-

kek coklet yg mula2 suka lama2 xambik pn -hild bede college-

masa mula2 mkn kat dewan mkn,chef laki 2 ckp daging n ayam depa mmg beli kat kdai yg halai,ater aq mkn jala mcm besa..ttba 2 minggu kmudian aq sja la tny “what’s halal today” pas2 time 2 ada chef lain pas2 dy kata laaa mna ada yg halai,klau nk halal kna order blablablabla..pas2 dy kata mulai esok baru dy mask yg halai kt aq…aq mcm  laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lama 2 minggu ni aq mkn ayam xhalai ka!!! Hishlaaaa…tp dh nk termakan nk buat lagu mna kan…
tgk bawah sekali 2,menu hari ni malaysian sauce...gagal! 

Dan sememangnya aq ni xla reti sgt nk mkn guna pisau garpu ni..ada skali 2 aq mkn mmg ayam 2 terkeluaq dari pinggan…malu 2 xtaw nk hbaq la,rsa mcm xmaw mai dh dewan mkn 2…n ada skali 2 plak ntah mcm mna pisau 2 tergelinciaq pas2 nasik terkluaq dri pinggan n menuju ke muka aq erghhhh,..depa pakat2 gelak la kat aq opkos tp aq buat2 kave la kata kt mlysia kmi sllu pkai tangan..selalu nya dy bg isi ayam tp ada skali 2 dy bg drumstick BBQ yg sgt sedap tp masalhnya aq takut ayam 2 terbang lgi..pas2 kwn aq ckp,mkn jla dgn tangan klau aq nk..elok aq nk start ja pkai tgn depa dok start gelak n kata “ ehhh cutenyaaa blablabla” aq pn taw 2 sarcasm lalu pkai la garpu n pisau balik( xhbs pn ayam 2 aq mkn ) …tpi dh lama dok mkn kt dewan mkn,skrg aq dh pro oooo….aq dh berjaya mkn berger guna pisau n garpu haaaaa..
ayam BBQ digilai ramai  -hild bede college-
mula2 aq cukup xsuka dewan mkn ni sbb xdk kwn nk p mkn..mula2 dok mkn ngn bdk jepun 2,tp dy ada sebulan ja pas2 dy balik jepun ada hal kluarga..pas2 aq pn sntiasa berseorangan…tp lama2 aq dpt la kwn…bguih jugak dok asrama ni sbnaqnya..dy paksa kita bergaul dgn org lein jugak,klau x mmg xdk kwn la kan…
hermione di aidiladha  -durham-
nottingham lah tmpat petama kmi mlawat..2 pun sbb nottingham game...depa kata kat sana ada juai laksa..aq pun beli la dgn girangnya tgk2 gagal sma skali laksa dy haishhhh...tp mmg best la sbb kmi jmpa raaaaaaaaaamai sgt mlyu..jmpak kwn2 taylors...tp kegembiraan 2 xlama..xdk sapa taw apa yg berlaku psai ni sob3...


haiza kata mjlis kawen dy nnt kt sni   -leeds-
kisah bermula  bila kmi start bye2 aliaa n amalina yakni tuan rumah notts..kmi balik durham naik train pas2 kena transit kat northgate..dlm train 2 depa cek la tiket tp xkata apa..mai transit kat northgate 2 kmi pelik jugak sbb xdk sapa turun n mmg xdk sapa la kt station 2...ada stu pakcik ni mai kat kmi n tny kmi nk p mna pas2 kmi kata dgn pnuh confident n semangat nya "nk p durham la pok cik" *gaya mcm ckp Bm 2..pas2 dy kata mna ada train nk p durham hari ni..pas2 dy cek tiket kmi rupanya tarikh tiket 2 keesokkan harinya bkn hari 2, bila pakcik 2 kata lagu 2 angin puting beliung datang mnjelma ,kilat sambung mnyambung..dah la time 2 pkoi 12 malam n masa 2 winter...sejuk dy mmg gedik2 pny sjuk la..nk patah balik p notts pn nk kna ambik teksi n notts pn mmg dh sgt jauh dh...pas2 pakcik 2 kata lps ni ada stu train nk p mna xtaw,dy lalu kat doncaster( dlm 2-3 station lgi nk smpai durham lps doncaster) pkcik 2 dh hbaq kat org dlm train 2 kta kita nk tumpang smpai doncaster,,pas2 dekat doncaster 2 kmi kna tunggu smpai pkoi 530 pagi keesokkan harinya...pendek kata kmi kna tdoq kat train station la malam 2..dhla kerusi pn besi,bygkn sjuk 2 lagu mna..
gigil sejuk oouhh   -doncaster-
sejuk yg smpai xtaw nk buat apa...tertidoq dgn keadaan yg xselesanya...dhla esok ada kelas pulak(aq ponteng smua kls 2).. msa nk smyg subuh 2 aq rsa mcm nk ckp weyhh nk qada kat durhm nnt buleh dak..xsnggup nk sentuh ayaq pn sbb sjuk sgt...nk bergerak pn mcm xgamak sob3....tp smyg subuh jugakla lps 2 walaupun bdn mmg sejuk terketaq2...menderita lah kmi malam 2...tdoq berpelukkan dgn harapan dpt la kongsi heat,lama ni xpnh2 nk peluk dok xdok peluk tnpa diundang haha..2la sjuk yg pling sjuk aq pnh rasakan...library taylors pn xsesejuk mcm ni..lamaaaa 2 train 2 pn smpai and kmi pn naikla train dalam train 2 plak depa cek tiket pas2 kmi explain la ap yg jadi kan pas2 dy kata xbuleh kena beli tiket lain jugak..beli tiket lain mmg mahai la kan sbb beli on the sport..pas2 kmi dikerah turun dri train sbb xdk tiket..turunlah kmi kat york...kat york kmi beli tiket llu smpai lah durham dgn selamat nya
aq sntiasa mnjadi yg plg pendek -sheffield-
disebabkan kmi dok asrama yg sememangnya kena bayaq mahai ni..kmi mmg sgt xckup duit untuk p jalan luaq dri uk..nk mkn kat luaq pn mmg sgt jarang sbb xdk duit..masa winter break ari 2,dewan makan ttup so kmi kna masak sndri..dhla peralatan masak pn xbrapa nk ada kan sbb lama ni mmg xmasak dok mkn kat dewan makan ja..kmi makan sehari skali ja..lapaq 2 mmg lapaq tp kna tahan la..pada yg asyik aq kaya sbb blajaq kat sni,fikirkan lagi sekali,..elaun aq 880 sebulan n bayaq asrama sja dekat 700 sebulan..brapa ja aq tnggai?.. 


kedah pantang kalah -birmingham-
ok kembali kpd cita sedih sewaktu winter break...pas2 ada sekali 2 kmi teringin sgt nk mkn nasik lemak..so kmi beli la bahan2 walaupun mmg xperfect la bahan dy kan..kmi xdak blender mahupun lesung batu..tapi bawang n cili nk kena blender kan..dan disitu lah muculnya botol kicap n mangkuk plastik( mangkuk ni pn pnjam hat org)... berjam2 jugak la tumbuk cili pkai botol kicap ni, tu tak kira lagi dgn cili2 hat melanting kluaq..lepas lumat tumbuk 2 tinggai apa jala sambal dlm mangkuk 2,hg lein smua dy terbang kluaq dri mangkok...
tadaaaaaa hasilnya nasik lemak -st aidans college-
rsa nsik lemak 2 sgt sedap n kmi sgt menghrgai nya...lokasi mkn pn tepi tandas...sedih la hidup waktu 2 aihh sedih la hahah...

aq suka bju pink 2 tp depa suka hina haha -leeds-
alhamdulillah la sepanjng dok kat sni kmi xdkla lagi sakit yg smpai kena msuk hospital 2...demam2 2 besa la..aq la 2 hat pling kerap demam 2...haiza xpnh demam lnsng,white blood cell cap ap xtaw la dy... hani pnh demam truk skali smpai xlrt nk bgn mkn kat dewan mkn..asrama haiza dekat ngn hani,so haiza pla dewan mkn hani untuk ambikkan mknnan.. kmi klau nk ambik mknn kna tunjuk kad 2..kira haiza tunjuk ja kat hani kat depa...masa lunch ok ja lepas ..mai time dinner ntah apa masalah mak cik dewan makan pulun giat 2, dy gigih la dok p kejaq haiza mnx balik mknn 2 sbb dy kata xboleh bwk mknn kluaq dri dining hall..haiza dh hbaq dh kawan 2 sakit n mngkin dy mcm termalu kot pas2 dy dok kata kmi xdpt surat apa2 pn...dy expect org sakit nk bgun  type surat p print pas2 mai hantaq kat dy ka lagu mna?? pas2 dy rampas mknn 2 n buang...dripada hg buang beik bagi org mkan kan...xphm sngguh la aq org xdk perikemaknusiaan ni...fiuhh nsib baik aq seorang yg penyabar*ttba*
warga sheffield datang melawat -durham-

rumah kedua kmi semangnya newcastle..durham ni kmpung kecik ja xdk apa sgt..klau nk p jln2 menenangkn hati ceywah kmi p newcastle la... kmi mmg sdia maklum newcastle mmg bnyk muslim tp 2la smpai hari kmi xtaw kat mna surau dy...klau kmi p sna ja msti mna2 fitting room la jadi surau segera..tp bfre kmi dpat idea smyg dalam fitting room 2 kmi mmg smyg kat mna2 jala ikut dan ja... 1st time p newcastle semayang tepi stadiun newcastle united kat st james park 2...dh la tgh hujan kan..xcerdik lagi time 2 nk cari fitting room..


penebar roti canai import dri sheffiled  -durham-

pas2 ada skali 2 smayang dalam baby changing room, tmpat 2 mmg xdk org lnsung..labah2 ja ada..mmg sunyi sepi suram tnpa makhluk la..kmi smyg xkcau sapa pn pas2 ttba ada mak cik cleaner ni mai dok marah2 kmi...dy mngkin cuba dapat title pekerja terbaik dalam bulan tu la kot kan kmi cuba la memahami keinginan dy 2..malangnya time 2 kmi dok smayang so mmg xdk sapa la respon kat dy..dy dok bletiaq la sorang2 kat situ kacau kekhusyukkan org ja mkcik 2..dok pulon kol security guard la kat mai sni cepat depa xmaw kluaq blablablabla...pas2 dh hbs smyg kmi kluaq watlek watpis ja n abaikan dy..dy lagi la mngamuk tp ntah kmi xpusing blakang pn tgk apa nasib dy..moga dy berbahagia la hendaknya...

aq akan merindui mu,bilikku  -hild bede college-

berikut merupakan tmpt yg  alhamdulillah berpeluang kmi jejaki...

manchester
london
london
lake district
lake district
kita bg dy peluang untuk posing -lake district-
leeds

adjhakd
nottingham
sheffield
spring camp, essex

mlawat rumah mewah, tuan rumah kiut miut , kat warwick
birmingham 

cinta pndang pertama haiza -durham-

dilupa jangan,..asrama tercinta -college of st hild and st bede-
alhamdulillah elaun untuk summer dah masuk..so ada la rejeki nk p luaq dri UK sat sblm balik malaysia..balik malaysia lambat lagi almaklumlah tersilap beli tiket flight haha..insyaAllah awai julai dh smpai malaysia yeaaaayyyy...dan aq msih lagi xpercaya yg aq dh survived 1st year aq alhmdulillah...


bye2 durham..jumpa lagi 2nd year kelak


semoga hari esok better than today, in shaa Allah

No comments:

Post a Comment

Statcounter