Friday, 4 March 2016

The story of my Ayah :D


29.2.2016

Hari di mana aku mndapat semangat study yg memuncak..lalu aku decide utk stay up malam tu…dalam pkoi 11  malam tu ,focus aku bagaikan terlarut dalam ayaq milo yg aku bancuh…xtau la apa masalh endocrine system aku, aku pun dok xdok menangis sorang2 tanpa sebab..nangis smpai level yg teresak2 smpai xleh nafas tu haaa…tisu smpai habis la malam terbabit.. otak aku mcm besa merewang p merata ceruk kawasan dunia dan bayang hat bukan2… lalu aku hantaq msj kat abg aku, Malaysia baru nk pagi rasanya, lalu dy dia xreply la..Pkoi 1 Pagi tu aku dok xdok baca yassin, sedangkan lama ni nk baca quran lps magrib pun pnyala susah..ni dok xdok baca yassin pkoi satu pagi…malam tu aku xleh tdoq smpai pukoi 2 pagi sbb tggu mesej ntahla dari sapa…



1.3.2016

aku bangun semayang subuh dengan kepala yg ting tong sbb semalam menangis tnpa sebab yg jitu lagi kukuh…pastu aku merapu sat kat twitter lalu tertidoq balik…oh ya ttdoq lps subuh smestinya memberi impact pada otak, ya benar, anda akan berasa agak pending, Loading dan sebagainya kan…

mcm selalu bila bangun aku akn tngok henpon dulu tanpa pakai spek.. aku bukak grup wassep family dulu..aku macam “apadiaa la depa ni dok sembang” sorang kata jumpa kat penang sorang kata gerak dulu satgi dy ni kata ap2 update…aku mcm padiaaaaa…scroll pny  scroll pny scroll ak nmpk msj bangah tulis ‘ayah dah xdk’ tahap pending dan loading juga separa sedar aku tu smpai mcm aku nk tny
“awat ayah p mana pulak dah” tp aku xtertanya sbb aku terlalu pending dan terkaku..

Aku mcm ehh sat aku mimpi rasanya sbb otak ak dok pkiaq hat bukan2 semalam ni…tp xkan mmpi aku dduk atas katil sndri dalam blik sndri, mcm xbrapa nk menarik ja cara mmpi tu.

pastu dok sat Hamizan wassep aku kata “syahad, hg ada mana? Hg dh tau belom?”. Hamizan is my kwn MRSM merangkap kawan kpd ayah aku merangkap jiran kpd ayah aku dulu. I said I know, abg ak dah habaq tatsat.

Yet ak still dduk atas katil, masih tergamam dan rasa otak aku mmg xbuleh nk digest…

Pastu dok sat, hamizan hntaq wassep Kat group Mrsm suruh hadiahkan fatihah kat ayah syahad, baru meningal tatsat (...)

dan msj2 org dok ucap takziah syahad, sabaq syahad, syahad kuat etc2, …….. 

aku mcm SAT3!!!!!.... syahad mana ni weyh!!!!!! Aku ka???



Ayaq mata, setitik pun xkeluaq time tu…xdak sapa kat rumah..Haiza n Hani p kelas…aku turun bawah nk ambik ayaq semayang.. turun2 katil tu baru aku tau rupanya lutut aku mcm dh xbrapa nk bgi jalan sangat..tp aku tau aku xleh nk ikut prasaan.. aku turun jugak p ambik ayaq semayang nk semayang hajat utk ayah aku n nk baca quran utk dia..lps ambik ayaq semayang, aku rasa neuron aku smua dh kembali bersambung dgn jayanya…smua input, info serta maklumat dah Berjaya aku cerna. System perasaan aku pun dh mula ter induced…


 
                                                                
Adik dh try dah xmaw menangis sebenaqnya.. sbb adik tau adik dok sini sorang2.. kaklong, bangah and cyut x pala depa ada each other kat sna..adik sorang2 kat sni…klau depa kena tabah n sabaq kat sna..adik kat sni lagila kena berganda2 tabah n sbaq kat sni..

"Dan sungguh kmi akn bnar2 mnguji kamu shingga kmi benar2 mngetahui org2 yg bnr2 brjihad dn brsabar" 47:31

adik brjaya tny depa dgn penuh warasnya kebumi kat mana, bila, bagaimana smua…adik dh hbaq dah kt depa kata satgi smpai penang, habaq, sbb nk video call.. depa kata okla..

tera nk tunggu video call tu mcm 2-3 jam la jugak…tp rasanya mcm tnggu berhari2 la jugak…adik buleh bygla pakat2 dok sibuk urus ayah kat sana sementara adik dduk dalam bilik ni ja xleh nk buat apa… adik tau meratap tu xberfaedah pun utk ayah mahupun adik... 

Adik baca yassin kat ayah, tp tula kan, rasa mcm lama ni baca yassin selaju petir menyambar ja rasa..tp awat xtau masa hari tu nk sebut ayat first hat yassin ja tu mcm susah sgt kan…dy mcm xmau nk kluaq..hinguih pulak mcm kluaq laju lagi dari hurup Ya dgn Sin tu..tapi ayah jgn rsau sbb adik bjaya jugak hbis kan baca surah tu walaupun dlm keadaan ssh nk napaih sbb hinguih mai mana xtau bnyk sgt…tera nk tggu depa call tu, berkali2 jugakla adik ulang baca yassin…lps habis, baca lagi, habis baca lagi.. haaaa gitu…


pastu adik dah mcm tabah dan gagah perkasa skit kan..adik hantaq la msj kat haiza n hani… Hani ni mmg xprnah2 ponteng kls lah dalam sejarah peradaban dunia lama ni, tp hari tu dy ponteng kls, balik rumah..haiza sibuk hari tu, tapi lps dy settle FYP, dy balik sepantas kilat..lama ni dari Uni balik rumah kami naik bas..tapi punyala nk cepat, haiza berlari selaju kuda kepang balik rumah haritu sbb nk cepat pnya pasai…dak sebenaqnya bohong ja part haiza tu…dia balik naik bas ja elok2…

Adik sebenaqnya dok sedih time tu tapi manusia dua org ni pny tahap kaku n kayu cuba nk pujuk adik tp xreti tu rasa mcm lawak sgguh la aih… Haiza lagi pelik, time adik nk video Call tu charger hp rosak n bateri dh nk hbs so mcm agak crucial la time tu sbb dlm rumah ni adik ja pakai henpon jenama tu..cable xsama…

pastu haiza ni gigih la kalut2 buat mcm2 kat cable tu, boh selotep buleh trima lagi la sbb wayar dy longaq tp xjadi jugak..part paling pelik dok xdok dy nk ikat getah  kat wayer2 tu..adik mcm keliru la sat sebenaqnya sapa yg perlu gelabah ni…rasa mcm adik pulak nk kena tenang kan dy…last dia sndri kata “hang jgn tgk apa aku buat ni sbb ak pn xtau apa aku buat”. Patut record la reaction bdk2 dua org ni aihhh ada la bnda2 xmasuk akai yg lein depa buat…





Akhirnya Berjaya facetime pakai laptop instead of henpon.. Alaaa tapi dah lambat skit la ayah..depa dah letak ayah dalam rumah baru ayah tu dah…adik xdan nk tgk pun sebenaqnya…

haaaa ayah mesti nk kata ‘mcm la berani tgk kapan, dok MSU pun lari malam, tgk Tv kalau ada scene ni pun tukaq channel lain, xpun ttp mata serapat mungkin” haaaaa time ni adik xtakut lansung…rasanya ni mmg first time xtakut ..xpejam mata pun..siap cuba xkelip mata selama yg buleh sbb adik tau tu la last kita jumpa kat dunia kan ayah.. adik nmpk kain kapan ayah skitttt ja..pastu pakcik2 tu dok lindung pastu internet putuih…alaaaaa awat jaringan internet kat rumah baru ayah ni lagu ni x tau…depa xpasang hat jenama elok kot noh… xpala part tu nnt kita bincang lein dgn technician Telekom.

Pastu adik nk dengaq talkin, xdk video, kol besa pun bulehla.. pastu cyut loudspeaker bg adik dengaq…perasaan dia xsama rupanya..dulu haiza dok pasang talkin dalam rumah jugak kuat2,..haaa tula minah tu mmg pelik skit dok pasang talkin dlm rumah..time tu dengaq seram…tp dengaq talkin ayah mcm lainla rasanya..xtau la nk rasa apa mngkin lain sbb nama yg dy dok sebut tu nma ayah la kan…xtaula nk crita mcm mna ayah rasa dia tu..dak2, dy bukan mcm rasa tomyam mahupun kari..dy rasa lain… xpla…rasa tu biaq adik jala tau, esok jala describe lein…



Kawan2 adik baik ooo ayah… depa rmai2 kalut2 mai dari Newcastle semata nk baca yassin n tahlil kat durham… yaaa benar haiza la lead tahlil tu sapa lagi ngahngahngahngah… 

Pastu kan ayah malam tu, kak2 and abg2 kat durham ni buat majlis ooo untuk ayah.. kami semayang jenazah ghaib utk ayah pastu again yassin n tahlil…baik kan depa…adik xla rasa mcm useless sgt dduk dalam bilik xbuat apa2 pn utk ayah..

haaa tula first time adik semayang jenazah… jenazah ayahla… nasib beik masa form 3 adik focus jugak dalam class masa ustat ajaq cara semayang jenazah wlaupun tme ustat ajaq topic tu adik xbukak buku teks pun sbb ada gmbaq kapan dalam tu…rela lagi kena marah sbb xbawak buku drpd bukak buku tgk kapan.., Nasib beik focus, klau dak, haaaaa mmg dok xdok adik p rukuk n sujud la..

pastu kan kawan2 adik pun pakat dok buat derma kilat...memula adik xmaw sbb adik bukan balik mlysia pun nk pakai duit,.tp pkiaq balik duit tu untk ayah noh...adik sbnaqnya xsangka sebanyak tu duit dapat..baiknya depaaaa...ayah jgn rsau, duit2 itu akan disalurkan kpd jalan yg benefits utk ayah insyaAllah.



Adik kecik sangat kot noh masa kita dh start dok rumah lein2, tu adik mcm xbrapa nk ingt sgtla memory2 kita bersama aicewaahhh…

tp adik plg ingt ayah bawak jalan petang2 neik moto adik dok dalam raga..ayah ingt dk? Ayah ingt dak masa adik kat tadika, ayah sllu mai ambik pastu bawak p makan roti canai kat tepi pantai bersih? Best kan time tu.. 

pastu ayah ingt dak time skolah rendah tiap2 bulan ayah mai tgk adik kat sekolah..haaa time tu la masa nk show off kat kawan2.. msti adik dok kata “haaa tula ayah kami” xpun rasa sronok la klau dgq kawan kata “syadahhhhh ayah hg mai!!”.. kalau ayah mai mesti kita sembang2 kat moto kan sbb sja gedik2 nk dduk atas moto walaupun moto tu xjalan pun muehehe….. 

tula adik suka naik moto sbnaqnya tp xreti bawak moto..mak mana reti bawak moto... best noh tgk org p pasaq malam dgn ayah depa neik moto…tp xpa, adik naik keta dgn mak, buleh dengaq radio *xdk kaitan. Nk tnggu bangah belajaq bawak moto mmg adik besaq dhla cita dia…yala2 besaq tu xla besaq mana tp klau dduk dalam raga tu mmg lutut dah sama level dgn telinga la cita dia muehehe…


Adik ingt la ayah suka dok bgi cerita2 nabi kan dulu, birthday kami sllu dapat buku ja..buku nabi2 la selalunya..rasanya macam sekali ja dapat mainan masak2 ngahngahngah..

kaklong la habaq kata ayah suka crita nabi yusuf tiap kali kita jumpa (adik xingt sbb mmg memory adik sntiasa xlbh 2GB)..ayah kata nabi yusuf pun pisah dgn ayah dia waktu dia kecik kan.. tp sbb dy redha, tgk mcm mna Allah angkat darjat dia kan..nabi yg Allah syg pun diuji dgn kasih syg dari manusia kan ayah..

Kat dunia ni bnyk org jahat la ayah..org x amanah… org pembawa fitnah…org gila harta.. org dengki..org kianat … tp kan Ayah, ayah jgn rsau,  Allah kan dah kata

“ kerana kesombongan mereka di bumi dan kerana rencana mereka yg jahat. Rencana yg jahat itu akn menimpa orang yg merencanakan nya sendiri  35:43

Adik tau ayah amanah kan kat depa utk bgi nafkah kat adik tiap2 bulan..ayah nk tau dak, depa dh berbulan2 xbgi ooo..dah beribu masuk poket depa..tp tu bukan salah ayah, ayah dah done your part.. adik xpernah salah kn ayah…depa ja yg xamanah, kan ayah..

Ayah nk tau dak, duit yg bulan2 ayah bagi tp adik xkacau2 dalam maybank tu, adik habaq kat mak kata adik xmau duit tu, adik dh ada biasiswa alhamdulilah..pastu ayah nk tau dk mak kata apaa?? Mak kata simpan ja duit tu.. dh cukup bgi kat ayah balik suruh dia p buat umrah ka haji ka…tp tula kan ayah, kita buleh dok plan jala kan.

Mereka Merancang, Allah juga merancang, Dan ALLAH sebaik-baik Perancang” 3:54



Ayah ingt dak, first time adik call ayah dari UK? Hahaha ayah dok buat syok buleh ingt dak… ayah dok keep on saying, “ terima kasih adik, ayah xpernah terpkiaq anak ayah sorang nk p blajaq jeuh2 smpai new york” haaa tula peliknya ayah nih..adik new york pun xpernah smpai..new york tu kat amerika la..ni United kingdom la aihh… tp ayah bukan peduli pun adik dok explain brjuta kali, ayah dok buat terharu lagu tu la…masa adik mai uk, ayah buat kenduri kesyukuran kan kat rumah ayah.. haaaa malu nk ngaku lettewww…mcmla adik xtau…

Ayah ingt dak ada sekali adik kol ayah pastu ayah pass henpon tu kat smua org…segala bagai mak lang pak lang ntah apa mak long pak long apa smua tu la yg mcm xdk lansung dalam memori adik tu ttba cakap dgn adik dalam telepon..lawak pulak rasa bila depa ingt adik..

 lama ni kami hidup ka apa depa xambik tau pun…time zaman mandi ayaq telaga xdk rumah dulu puak2 tu xdkla pulak nk kisah, ni dok xdok adik dok UK pakat mngaku anak sedara and cucu pulak depa ni noh ayah.. tp sebab adik pkiaq nk jaga maruah ayah ja adik cakap elok2 dgn depa time tu…klau ikut hati mmg nk letak telepon dah.. tau dh akai depa.. nk order periuk tefal dri UK letteww…

Adik tau smua org akan mati.. kami smua pun will soon akan join ayah..

“Dan orang-orang beriman, berserta anak cucu mereka yang mengikuti mereka dalam keimanan. Kami pertemukan mereka dengan anak cucu mereka (di dalam surga) dan kami tidak mengurangi sedkitpun pahala amal (kebajikan) mereka.” 52:21



InsyaAllah kita jumpa kat dalam syurga tau..kat sna kita will start all over again..dan ofkos dalam syurga tu smua manusia hati dia wangi2 belaka..janji k kita naik moto dalam syurga nnt?.. haaa yela2 kita request Moto KS ayah tu nnt dlm syurga…

Penat kan hidup kat dunia ni ayah, ujian kadang mai bertindan tindan bertimpa timpa…kdg kita rasa mcm bahagia tu xpnh ada kat dunia kan.. kdg apa kita nk pun mmg xdpt kt dunia kan..kita doa Allah xbg, kita cuba tp xdpt… sedih kan ayah…tp bila pkiaq2 balik..apa guna syurga kalau kita boleh dpt smua kat dunia.. kena kejaq syurga la sbb tu kampong halaman sbnaq kita kan..

Adik will try my very best to be your best saham akhirat…I will and keep on trying … haaa adik ingt ayah suka dok acah2 dulu, dok kata “ayah xdk harta nk bagi, surah Al-waqiah tu jala wasiat ayah” aiceeeeee …haa adik dok kembali baca surah tu insyaAllah..dulu baca mcm watlek waltpis ja bila baca terjemahan dy kan..tp lani baca dy rasa lein noh…

Haaa ni dah hari keempat, adik dh ok ja..adik p mengajaq kat sekolah tadi mcm besa ok ja insyaAllah. Ni kira dok buleh type karangan kat blog ni kira ok la tu..

Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dia lah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan agamanya); dan Ia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama,
22:78



semoga hari esok better than today, in shaa Allah

4 comments:

  1. In shaa Allah, semoga arwah ditempatkan di syurga bersama dgn golongan orang orang yang beriman. Amiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks faiq....aminnn aminnn aminnn insyaAlah

      Delete
  2. Kak ada..tabah yaa..moga allah tempah arwah diklgn org beriman insyaallah..sory lmbat taw

    ReplyDelete

Statcounter