Saturday, 14 February 2015

perjalanan musim sejuk 2014



Disebabkan tahun ni dduk rumah sewa, Alhamdulillah xdkla menderita mcm thun lps..boleh masak hari2 n part paling best boleh save bnyk duit.. and winter tahun ni we decided untuk p switzerland dan Ireland..disebabkn bnyk belajaq dri kekhilafan yg lalu kat Italy...kmi dh get ready lbh skit kali ni...nak tukaq duit sebanyak mungkin dan activate kn kad bank untuk kegunaan bank kat sana kelak (boleh tahan poyo ayat aq)..
Disebabkn xbrapa paham paham erti kesabaran n kepenatan,lps habis kelas hari terakhir sekolah tu,mlm tu kmi packing2 n esok awai2 pagi dh gerak p Nottingham sbb nk ambik amalina. Niat dihati nk tukaq duit sama2 la kat money changer kat notts tu..tp yeahhh permulaan yg xbrapa bguih apabila kmi pakat2 sedaq yg smua money changer kat notts tu kehabisan duit swiss... rsa mcm nk ter-dislocate lutut la pny jln kat town tu,sbb duit swiss x se-demand duit euro,USD n pound la kot...depa xdk bnyk duit tu, klau nk kena order n mnggu depan bru smpai...pagi esok dh flight nk p swiss,mmg xdan la kan....ada stu money changer tu ada seratus lbh ja duit swiss,amalina tukaq dulu,habuan nk sara hidup sat kat sna habuan terkejut tergempaq ka kan...

maka bermulalah perjalanan jemah2 ni


Malam tu kmi mengesot slow2 p Manchester airport dgn redha..jauh dilubuk hati mngharapkn moneychanger kat epot tu adala duit swiss bnyk skit...mlm tu tdoq la dgn keadaan xbrapa selesa nya kat multifaithroom tu..tdoq kat epot la prkara plg xdiminati aq...esok pagi p cari moneychanger n Alhamdulillah depa ada duit swiss...kmi Bfre kmi tukaq,ada 3 org tukaq duit swiss jugak smpai 700,aq dok cuak satgi smpai turn kmi hbs dh duit tu...tp pn tukaq la duit sbnyk mungkin dgn mngikut nafsu. Tp mai turn hani nk tukaq duit dh hbs..so dia pn redha jala p swiss tnpa duit yg mncukupi...
Sampai kat generva,switzerland pagi...kmi pn pusing2 kat bandaq dy tula...xdk apa sangt ..xpi pn xpa tp sbb flight turun situ murah so kmi pn pi jala sat kan...
yg belakang tu Geneva's landmark la kiranya.. one of the largest fountain in the world katanya.....

org 2 kat sni depa kbnykkn nya naik basikal n skuter tolak2 dgn kaki tu,xkira tua muda..confident ja neik skuter yg mcm budak2 tu...dn org2 kat sni muka xseketat org2 italy..smua ramah n rajin senyum...depa xckp BI sngt tp kita nmpkla usaha depa klau nk tolong kita,.cuba sedaya upaya ckp bi...ada stu pakcik ni mai tguq kmi...dy boleh ckp french n jerman ja,BI xrti tp dy nk jugak smbng dgn kmi...lebih tepat lagi dia lebih kpd asyik nk ckp dgn haiza n akhirnya haiza n dia bertukaq2 email...email aq xpulak dy nk mnx,..terguris taw hati i,pkcik ni pun mencik2 *hentak2 kaki*


abaikan muka aq yg mcm nk meragut rumput tu, nk tnjuk pakcik belakang tula pkcik ramah tu


kak mah dok bagi liputan depan United Nation


sperti smua org dok bg amaran kmi, switzerland mmg mahai gila3.. rsa nk teriak tgk harga ayaq masak dy pun..even klau convert duit ke pound ttp mahai jugak...dan kmi dh bersedia untuk tempuhi smua kemahalan ini dgn membawa megi sebanyak mngkin dri uk..bijak kan kmi...tapi kebijakan tu la bertahan lama sbb kmi sedaq kmi xbawak mangkuk, hayun, sudu n sbagainya.... gigihla p kdai2 cari mangkuk ka apa ptt tp xjmpa..pastu kmi terpaksa beli megi cup kat kdai tu jugak sbb nk dapatkn dy pny mangkuk..

Geneva, Switzerland


Malam tu, kmi gerak p Interlaken, kat sni kmi bermabit selama 3 hari sbb kat sni dekat dgn tmpat2 dy yg mmg cntik tu,..alhamdulillah hostel kmi tdoq tu sng cari..mmg tepi station ketapi ja.. dsbbkn dri pagi pny dok tahan lapaq...mmg kalut2 la kmi cari ayaq panaih...bukak2 megi cup tu rupanya xdk garpu...berkecai trus la rsa hati ni...dalam kehacuran hati tu ttba trbaca notis kat pantry hostel tu  tulis ‘kami menjuai sudu garpu jugak mangkuk,dapatkan nya segera kat reception’ dy tulis BI la hakikatnya... garpu plastic ja pun mahai bukan mein,...bab cari duit cukup pndai depa ni...kerana terpaksa,kmi relakan la beli jugak mangkuk tu...disebabkn penat xtaw nk habaq...smua org shutdown awai hari tu...

Dsbbkn kmi smpai Interlaken tu malam,xnmpk la permandangn tu cantik cmna...bgn2 pagi esok.....it was soooooo subhanallah...cantik sgt weyh sumpah xtipu...tu baru tgk gunung dari jauh tu haha...

 
ni kat dewan mkn hostel yg kmi dduk tu...cer tgk luaq ngeh3

lps sarapan kmi gerak p murren...alhamdulillah xdk bnda2 yg mnyedihkn jadi haha...tp mmg terkesima sgt tgk depan mata...dok ckp dlm hati 'tempat2 lagu ni mmg wujud,bukan hny dlm tv or dlm gmbaq,mmg ada tmpt ni kat dunia' .. tersangat lah bersyuko sbb dpt peluang tgk dgn mata sndri...klau dunia pn boleh cantik mcm ni..syurga tu cantiknya mmg xterbayangla kan...patutla syurga tu mahai TT...

dok tahan diri dari menari hindustan dh ni

dia mcm dh xbrapa nk boleh kawal sgt dah...

kak jah pun dh mula bukak langkah hindustan HAHAHA

Subhanallah........
secantik2 pemandangan kat belakang..cantik jugak yg tudung biru tu
dah puaih mein kat bawah,kmi then naik keta kabel naik kat atas gunung ganang tu..dok byg keta kabel langkawi kecik2 rupanya boleh thn besaq jugak

view dari keta kabel yg gigih memanjat gunung
tanah lapang cmni senang nk buat kenduri kendara *ttba*

pakat2 diam terkelu tgk semua ni

struktur bukit ni mmbuatkn aq teringin sangt nk makan asam boy atau juga dknali sbgai asam ko
sketa kabel tu pun berenti la kat stu station ni,ntah apa ntah nma dy,almaklumlah aq mmg lemah skit bab2 ingt nma jalan n tempat ni haha...area hat kmi p ni depa pnh buat pengambaran cita james bond (penggambaran,lol )... aq xtgk pn cita tu..so aq pending sikit haha..aq lagi layan scenery dy..msa kmi p ni tgh snow...bdk kmpung mcm aq ni mmg sgt perak la cita dy haha..xpnh tgk snow...last year UK xsnow...kira tula 1st time aq tgk snow...

zaidatun nain! aq pkai bju hg bg *iklan sat* 
kak som pulak dah nk menari hindustan atas ni
" tarak aq nk biaq som menari sorang2" kata kak jah
bila chorus berkumandang..heroin cta hindustan ni pn masukkk 
kami pn seperti manusia2 normal perak yg lain, akn buat snowman...tp duka cita dimaklumkan snowman yg spatutnya mnjadi comel ttba bertukaq kpd ssuatu yg boleh tahan menakutkan hmmmm


MUTATED OLAF!!!
 dsbbkn kegagalan mmbuat olaf,kmi nekad untuk hny bermain2 snow...


"ehh depa main x ajak aq" kata kak mah dibelakang

" hampa tunggu sat " bisik hati kecil kak mah yg masih lagi dibelakang


lalu kak mah yg tetap brdiri dblkng pn mnggunakan skill2 lontar peluru yg dy blajaq kat skolah dulu


lontaran xmengena,kak mah sedih lalu tersenyum hiba dibekalang (ya,masih lagi dblkng)



kak som xleh main salji..dia kena tangkap gmbaq kita..gelakkan diaaaaa

"serang som !!!!" kata kak jah


" NOW!!!!! " kata kak jah lagi

"hahaha puas hati aku" lagi kata2 dari kak jah


dannn kemudian perjalan disambung lagi.......
rumah2 dia smua cantik...mcm rumah papan kat mlaysia

next day, was the hightlight of the trip...semestinyaaaaa masa untuk ski!!!!! boleh tahan mahai la ski dy...200 hinggit duit swiss ,kira campoq skali cgu hat nk ajaq ski,kasut topi smua la,spttnya kmi ambik pakej hat seratus lbh ja tp masa kat epot mnchester depa email kata kat bawah salji xbrapa ada,so kena neik atas baru ada salji,tu yg kna byaq lbh tu...
kak jah bersiap siaga untuk berjuang!!!

sepatuntnya kmi tnggu cgu hat nk ajaq ni kat stu station,kmi pun pla kat stu ..tnggu pny tnggu last dy xmuncul2...pastu kol la..pastu kdai tu baru habaq jumpa kat puncak ja truih xyh tnggu situ...kita rsa panaih la sbb train dy mai pun setahun sekali...jenuh nk kena tnggu..nasib baik swiss ni xmcm italy yg xmenepati masa sma skali tu..train depa ni mai on time..kira lmbt skit pn dh kna tnggai la...dh terbazir sejam yg spttnya diisi dgn ski... haishhh


maka mereput la kmi tunggu kat sni...
msa smpai tu tgh snow...boleh thn heavy jugak snow..sakit muka aq dok kena..tajam ka sejuk aq pn xtaw la..tp sjuk la...kasut ski hat annoying n besaq tu kna pkai dri kdai...aq rsa berat ksaut tu 1/3 berat aq...pendek kata berat la cta dia...nk jln pn ssh..mana dgn nk usung papan ski yg boleh thn berat n panjng yg pelik tu...aq baru taaw panjng papan tu depend on ketinggian kita...rasa agak tertampar jugak la bila compare pnjng papan ski aq dgn mnusia2 normal yg lain...dok lain bas turun bas naik train trun train...papan tu asyik jatuh dri tgn aq n kmi asyk diketawakan org ramai..dlm dok gelak2 pn depa mai tulong kutip skali..kita xrsa nk marah la klau nk gelak pn..jgn tertekan mcm mnusia2 italy sudah haha...
tempat ski 

rupa2nya ski ni xdkla smudah yg aq jangka...keja tergelincir n jatuh...dh jatuh kena bukak balik papan ski annoying tu..pastu nk kena pasang balik...smpai kerap sgt jatuh rsa mcm nk putuih asa,nk dok tepi n layan pemandangan ja...tp dok mengenangkn aq byaq mahai n lps ni xdk nya nk mai dah..aq gagah kan jugak la main...ada skali tu aq bajet mcm aq ni safee yg menunggang *ttba* aq dok buat pndai lalu luncoq ikut dan smpai nk terlajak p mna xtaw, pastu ckgu yg ajaq tu tarik lengan aq tkut aq jatuh gaung la gamaknya..pastu dy kata "ehh sorry I really have to touch just now" ...dok pkiaq dalam hati,bguih jugak pkcik swiss ni nohh dy taw dy xptt pegang aq...
Som yg dh letih rehat sat...besa lah dh berumoq ni kan

papan ski yg berat n asyik tercabut !


ni sifu kami

penat gila aritu...masa p tempat ski tu turun bukit,so angkat papan tu xla rsa sgt penat angkat...mai nk balik tu kena pnjat bukit...rsa mcm nk campak ja papan tu...dhla bukit boleh tahan steep,kasut berat mcm hapa lagi...papan tu pulak pnjng mcm dh sma tnggi dgn aq, mna berat nya lagi...rsa mcm nk campak smua tu,tp again mengenangkn aq sewa ja bnda tu smua,so kena la hntaq balik rumah dy elok2..sjk tu aq sedaq how annoying snow could be aihhh...

keesokkan harinya kmi p lake brienze, cantiknyaaaaa sgt subhanallah....ayaq dy insanely turquoise!!! dan la ambik gmbaq sat pastu hujan,mula la nk kabus pastu huaaaaaa dh tertutup sat kecantikan dy sat...rumah2 dy smua lawaaaa...


mesti mahai hartanah kat sni kan

belakang tu ada perkmpungan yg cantik!!!
pak cik rosli bukak restoran kat sni...ni bar sbnaqnya

pastu kmi gerak p zurich...smpai malam n nk cari hotel yg kmi dh booked tu...pnyla ssh nk cari akhirnya jumpa tp tula..pintu dy xmcm entrance nk masuk hotel pn..ada nombo2 untuk ditekan n err apa yg kmi nk tekan...kmi dh tekan reference number yg dy bg smua tp xjdi jugak...meja reception pn xdk,apatah lgi receptionist untuk ditanya...haiza p try pusing belakang banggunan tu kot ada org buleh la nk tny..lama jugak minah tu p..balik2 dy habaq dy masuk kelab malam nk tny org sbb xdk org sgt kat luaq hahaha...n dy dok kena ngorat dgn mak ayam dalam tu..mngkin mak ayam tu cuba pujuk haiza buat part time la kot...nsib baik bkn aq yg p...haha..tp malangnya jwpn cmna nk msuk hotel tu tdaklah didapati dri kelab malam terbabit haha..pastu baru terpkiaq yg kmi ada henpon n kmi pon telepon,,,dy suruh letak satu number ni n kluaq satu coin yg act as our key...hailaaaa bab mnyusahkan org mmg serah kat depa..nasib bilik cantik walaupun lampu kat depan rosak...the only place kmi p melawat kat zurich is zooooo!!!  ngah3...


zurich city centre!



Jah seronok jumpa sahabat dia


unta depa ada bulu2


tok nk kena bertapa kat gua ni 3 hari 3 malam
masuk sni suhu mcm kat malaysiaaaa....TT
sap kok luuuuu
video


malam tu kami gerakla balik london and alhamdulillah we arrived safely...then all of us pi spring camp kat derby selama 3hari.. lps tu perjalan disambung pulak dengan mawaddah ke ireland....



bermulalah perjalanan jemah2 ni ke ireland...


it was 24 december, which is sangat kurang bijaklah untuk p berjalan...dh nma pun krismas mmg smua bnda ttup la cita dy...kmi smpai galway malam tu..esoknya bercadang nk p cliff of moher, dh book tour tu ..dh bayaq smua...dia trima ja bayaran cerita dia...bg resit smua siap...tgk2 malam tu depa email kata tour xdk 25hb sbb tu krismas. dh tu awat hg trima bayaran... panaih la kita rsa...hari krismass tu jalan2 city dy...hambar la cita dy sbb kompom2 la smua kdai ttup hari tu kan... pastu balik rumah tdoq haha...tp xrsa rugi lnsng p ireland time tu xtaw knapa sbb kmi bkn p mna sgt pun.. kmungkinan sbb aq sngt suka dgn keramahan kakak2 kat galway tu..depa sgt welcoming...depa even tolong aq n haiza siapkan assigment...haaa tgk untung tumpang rumah doktor haha...depa dok smbng2 psai sejarah islam malam tu n aq kata,..ooo aq xtaw sgt tp tringin jugak n taw....n mngejutkan, malam esok, depa pasang projector n buat slide show smua terang pasai sejarah islam....aq mcm WOWWW.....budak medic mesti sibuk n bnyk kja kan, depa usaha mluangkan masa nk cerita jugak kat aq smpai berjam2...kak saidatul lagi xtahan...esok tu dy nk kena pndah p mna xtaw pindah rumah la sbb dy dh kena p practical kat hospital mna ntah..kira bnyk la bnda nk kena kemas smua tp dy still bawak kmi pusing2 galway hari tu...serius aq sgt terharu.... oh ya kami jugak masak karipap secara besar2an...


galway city centre during Christmas...mmg xdk org la kan cta dia


lps tu kami berpisah dgn mawaddah sbb family dy mai london,dy kena balik Uk untuk jemput depala...lalu tggal lah kami bertiga...n the best part is, rumah2 yg kami nk tumpang seterusnya sbnaqnya kwn mawaddah bukan kenalan kami, mesti malu2 sbb xkenai ngeh3...next station dublin!... 
-dublin-

kami tumpang rumah kak hana n kak siti....aq xtaw nk kata apa tp aq mmg terharu sgt2 cara depa layan kami...smpai aq rsa segan sbenaqnya...depa somehow ajaq aq cara2 yg sbnaq layan tetamu...kmi sntiasa semayang subuh together n baca mathurat lps tu..aq wonder lah jugak mmg smua rumah2 malaysian kat ireland ni mcm ni ka...sbb smua rumah yg kmi p mmg mcm tu.. depa xkenai pun kami tp depa layan kmi baik sgt...rasa mcm kak sndri la pendek kata...oh ya kat dublin kami berboxing day...pendek kata xjln mana sgt pun...jalan2 university akak2 tu...xrasa nk berjalan sgt pun...lbh kepada nk mengeratkan ukhuwah ja ...betoi xtipu...hahha
DUBLIN

  -Dublin-
Glendalough ,Dublin
 3 days later, we went to belfast...belfast ni nothern ireland tapi dy sebahgian dari UK..kami tumpang rumah kak malihah...sama jugak sperti yg lain...dy buat kami mmg mcm VIP...dy demam sbnaqnya time tu...aq pun demam waktu tu..dia gigih la masak buboq kat aq...aq terharu sgguh la...
belakang tu boat penyelamat titanic, belfast

haiza the jadu depan muzium titanic -belfast-



city centre, belfast


pndek kata, smua rumah kak2 yg kami tumpang kat ireland ni,depa buat medik..tengok depa,somehow buat aq mcm agak sedikit mnyesai meninggalkan MSU lalu meninggalkan dunia medik yg aq inginkan sgt dulu...tapi well,perancangan Allah tu terbaik..klau aq xblah dari MSU xdkla aq smpai UK kan,..xdkla aq nk p Ireland jumpa depa ...

malam newyear kami smpai london...niat dihati mmg nk p big ben tgk bunga api tp dok byg mcm bahaya ja org2 mabuk mesti dasyat punya...n ttba kak siti n kak hana hntaq mesej merayu2 kata jangan la p big ben mlm tu..depa dh pnh p mmg sgt bahaya...please jgnla pi...aq mcm wow, kita kenai brapa hari ja...depa concern smpai tera tu noh...dh berpisah dekat 2,3 hari dh time tu tp depa still ingt tarikh flight ke london kmi brapa haribulan kan....


-london-


dannnn lps 2 hari kat london..kami balik durham...dannn bermula lah kesibukan yg mutlak dalam mnyiapkan asssigment yg menggunung everest !





































semoga hari esok better than today, in shaa Allah

1 comment:

  1. Thanks for the update...rindu tgk Switzerland...hope kami berpeluang pi lagi...INsyaAllah..;-)

    ReplyDelete

Statcounter