Tuesday, 20 September 2011

RUJUKAN PD YG HAMPIR BRPTUS ASA!!!

assalamualaikum...
errr how 2 stat..aq rsa ad yg xkena ngn aq l ..aq kira nk balik umah ja..aq jd xsuka la dok sni!!!!!..i dont know y..maybe because my house xhappening kot..mau xnyer 3 owg ja dlm umah yg agak besaq n mewah la jgk bg aq an..even klu ada spa2 yg mai umah kmi ni msti kta. ' wei apsal aq msuk umah ko aq rsa cm nk nangis je..mmg sunyi cmni ke..seriusly klu aq jd kau msti ari2 aq nangis nk balek'...
ada jgk owg phm perasaan aq kt sni huhu..aq rsa mcm erghhhh sngt blajaq separuh gila kt sni..xtawla aq yg mmg gila or environment make me crazy..kwn aq ckp matrik snang skit dr khidupan dy kt mrsm tp kt sni aq rsa mcm lg trok dr mrsm dlu!!!!..klu aq xdpat pointer yg dtetapkn aq kna byaq blik biasswa n xley fly!!! n aq akn trgntong tnpa tali erghhh......aq stadi hard gk dlu tp mngkin ad a lots of frenz that cheer me up so aq xla rsa down sngt...sumpah aq xsbaq2 nk tnggu 2 teun berakhir..kdg2 aq rsa mnyesai awatla aq xstay ja kt upsi dlu..aq xpnh rsa sedih or nangeh nk blik umh un msa kt upsi dlu weiii ha....
tpkan ekceli suma persoalan2 yg ad lam pala otak aq pd ktika ni da djawab un dlm Al-Quran..cer tgk

KENAPA AKU DIUJI ?
" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja)mengatakan: "Kami telah beriman,"sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. "
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN ?
" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. "
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ?
" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA KECEWA ??
" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
-Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA ?
" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. "
-Surah Al-Imran ayat 200
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', "
-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI ??
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka ..... "
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ?
" ..... Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. "
-Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!!!!!!
" ..... dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. "
-Surah Yusof ayat 87
aq cuba2 la mnceriakan keadaan aq kt sni..aq arap msa cpt berlalu n ilmu yg aq nk gain dpermudahkn msuk lam otak aq..


semoga hari esok better than today, in shaa Allah

No comments:

Post a Comment

Statcounter